.
Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Czeski import żywności z Polski w 2016 r.

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Krzysztof Dębiec | 2017-02-13 10:26:47
czechy, żywność, artykuły spożywcze

Wg wstępnych danych Czeskiego Urzędu Statystycznego, wartość czeskiego importu z Polski w grupie towarowej „Żywność i zwierzęta żywe” w całym 2016 r. spadła o 5,3% r/r i wyniosła 1 161,0 mln EUR. Polska była 2. (po Niemczech) największym dostawcą tych towarów do RCz.

Największy udział w czeskim imporcie z naszego kraju miało w tym okresie mięso i wyroby mięsne (24,4%), kawa, herbata, kakao, przyprawy korzenne i wyroby z nich (19,2%), wyroby mleczne i jaja (14,4%), warzywa i owoce (11,3%), zboża i wyroby ze zbóż (11,0%) oraz pozostałe wyroby jadalne i przyprawy (8,6%; prawie połowę stanowiły w tej kategorii dania gotowe). Najniższy udział miały zwierzęta żywe (0,3%), ryby (2,9%) oraz cukier wraz z wyrobami z cukru i miodu (3,0%).

Jak wynika z tabeli poniżej, największy procentowy wzrost wartości importu z Polski - w porównaniu do roku poprzedniego - odnotowano w przypadku ryb i owoców morza (o 15,1%), warzyw i owoców (o 13,3%), pasz dla zwierząt (11,1%) oraz mięsa i wyrobów mięsnych (o 6,8%). Największy procentowy spadek wartości importu odnotowano w przypadku zwierząt żywych (o 38,8%), kawy, herbaty, kakao, przypraw korzennych i wyrobów z nich (o 32,1%) oraz cukru, wyrobów z cukru i miodu (o 7,5%).Tab. Handel food-page-001 1


W czeskim imporcie mięsa i wyrobów mięsnych z Polski odnotowano wzrost w imporcie mięsa drobiowego (o 11,0% - dzięki czemu pozycja ta umocniła się jako najważniejszy importowany rodzaj produktu mięsnego, stanowiąc 42% tej kategorii) i wołowego (o 15,7%), zaś spadek w imporcie mięsa wieprzowego (o 2,5%).

W imporcie kawy, herbaty, kakao i wyrobów z nich, wartość importu kawy była niższa o 55,0%, a czekolady wzrosła o 16,1% (produkty te generują, odpowiednio, 48% i 41% wartości całej kategorii).

W grupie wyrobów mlecznych i jaj wzrost odnotowano w imporcie serów i twarogów (o 3,0%) oraz masła i pozostałych tłuszczów mlecznych (o 6,5%), zaś spadek w imporcie jaj (o 11,6%) oraz mleka i śmietany (o 1,6%). Sery i twarogi utrzymały pozycję najważniejszych importowanych z Polski wyrobów mlecznych (45% wartości importu w tej kategorii).

 

Opracowanie: WPHI w Pradze na podstawie danych Czeskiego Urzędu Statystycznego.