Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Czeski import żywności z Polski w okresie I-IX 2016

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Krzysztof Dębiec | 2017-01-19 13:15:06
żywność, czechy, handel

Wartość czeskiego importu żywności z Polski w pierwszych trzech kwartałach 2016 r., w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego, wzrosła o 4,8% i wyniosła 879,3 mln EUR.

Największy udział w czeskim imporcie z naszego kraju miało w tym okresie mięso i wyroby mięsne (24,4%), kawa, herbata, kakao, przyprawy korzenne i wyroby z nich (21,1%), wyroby mleczne i jaja (14,0%), warzywa i owoce (11,1%), zboża i wyroby ze zbóż (10,6%) oraz pozostałe wyroby jadalne i przyprawy (7,9%; prawie połowę stanowiły w tej kategorii dania gotowe). Najniższy udział miały zwierzęta żywe (0,3%), ryby (2,7%) oraz cukier wraz z wyrobami z cukru i miodu (3,2%).

Jak wynika z tabeli poniżej, największy procentowy wzrost wartości importu z Polski - w porównaniu do pierwszych trzech kwartałów roku poprzedniego - odnotowano w przypadku cukru i wyrobów z cukru i miodu (o 85,1%), pasz dla zwierząt (o 16,8%) oraz ryb i owoców morza (o 16,3%). Największy procentowy spadek wartości importu odnotowano w przypadku zwierząt żywych (o 43,4%), kawy, herbaty, kakao, przypraw korzennych i wyrobów z nich (o 7,8%) oraz pozostałych wyrobów jadalnych i przypraw (o 4,6%).Cz Im Food-page-001


 

W czeskim imporcie mięsa i wyrobów mięsnych z Polski odnotowano wzrost w imporcie mięsa drobiowego (o 16,4% - dzięki czemu pozycja ta umocniła się jako najważniejszy importowany rodzaj produktu mięsnego, stanowiąc 42% tej kategorii), wołowego (o 17,2%) i wieprzowego (o 2,5%).

W imporcie kawy, herbaty, kakao i wyrobów z nich, wartość importu kawy była niższa o 35,9%, a czekolady wzrosła o 54,6% (produkty te generują, odpowiednio, 51% i 39% wartości całej kategorii).

W grupie wyrobów mlecznych i jaj wzrost odnotowano w imporcie jaj (o 4,9%) oraz serów i twarogów (o 1,6%), zaś spadek w imporcie masła i pozostałych tłuszczów mlecznych (o 1,0%), oraz mleka i śmietany (o 5,1%). Sery i twarogi utrzymały pozycję najważniejszych importowanych z Polski wyrobów mlecznych (45% wartości importu w tej kategorii).

 

Opracowanie: WPHI w Pradze na podstawie danych Czeskiego Urzędu Statystycznego.