Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Czeski import żywności z Polski w I poł. 2016r.

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Krzysztof Dębiec | 2016-08-11 09:04:35
handel, import, żywność, spożywcze, czechy

Wartość czeskiego importu żywności z Polski w I półroczu 2016 r. wzrosła o 11,1% r/r i wyniosła 602,6 mln EUR.

Największy udział w czeskim imporcie z naszego kraju miało w tym okresie mięso i wyroby mięsne (24,0%), kawa, herbata, kakao, przyprawy korzenne i wyroby z nich (23,4%), wyroby mleczne i jaja (13,4%), zboża i wyroby ze zbóż (10,3%), warzywa i owoce (10,0%) oraz pozostałe wyroby jadalne i przyprawy (7,6%; prawie połowę z tego stanowiły dania gotowe). Najniższy udział miały zwierzęta żywe (0,3%), ryby (2,7%) oraz cukier wraz z wyrobami z cukru i miodu (3,5%).

Jak wynika z tabeli poniżej, największy procentowy wzrost wartości importu z Polski - w porównaniu do pierwszego półrocza roku poprzedniego - odnotowano w przypadku cukru i wyrobów z cukru i miodu (o 112,7%) oraz kawy, herbaty, kakao i wyrobów z nich (o 23,2%). Spadek wartości importu odnotowano jedynie w przypadku zwierząt żywych (o 35,5%), pozostałych wyrobów jadalnych i przypraw (o 5,5%) oraz wyrobów mlecznych i jaj (o 0,3%). Document-page-001


W czeskim imporcie mięsa i wyrobów mięsnych z Polski odnotowano wzrost w imporcie mięsa drobiowego (o 18,6% - dzięki czemu pozycja ta umocniła się jako najważniejszy importowany rodzaj produktu mięsnego, stanowiąc 42% tej kategorii) i wołowego (o 18,9%), zaś import mięsa wieprzowego pozostał na takim samym poziomie.

W imporcie kawy, herbaty, kakao i wyrobów z nich, wartość importu kawy była o niższa 3,0%, a czekolady wzrosła o 70,5% (produkty te generują, odpowiednio, 53% i 38% wartości całej kategorii).

W grupie wyrobów mlecznych i jaj wzrost odnotowano w imporcie jaj (o 14,6%) oraz masła i pozostałych tłuszczów mlecznych (o 6,6%), zaś spadek w imporcie mleka i śmietany (o 6,5%) oraz serów i twarogów (o 1,4%). Pomimo spadku importu, sery i twarogi utrzymały pozycję najważniejszych importowanych z Polski wyrobów mlecznych (44% wartości importu w tej kategorii).

 

Opracowanie: WPHI w Pradze na podstawie danych Czeskiego Urzędu Statystycznego.