.
Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Sytuacja polskich producentów żywności w RCz

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Krzysztof Dębiec | 2015-12-04 08:21:34
żywność, artykuły spożywcze, czechy

Jeden z największych czeskich dzienników MF Dnes poświęcił artykuł sytuacji polskich producentów żywności w RCz, w którym przedstawia m.in. ich starania o poprawę reputacji polskiej żywności na czeskim rynku.

Zasadniczym tłem dla artykułu są tezy wygłoszone przez Andrzeja Gantnera, dyrektora generalnego Polskiej Federacji Producentów Żywności (PFPŻ), w trakcie konferencji Varied Food w Pradze w listopadzie br. (zorganizowanej przez PFPŻ we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi). W artykule podkreślany jest pojednawczy ton wypowiedzi i wezwania do zakończenia trwającej od kilku lat „wojny żywnościowej”.

W gazecie zwrócono uwagę, że strona czeska wykonała przyjazne gesty. Przede wszystkim, od sierpnia br. skrócono obowiązkowy czas zgłaszania ilości i ceny dostarczanych artykułów spożywczych z 48 do 24 godzin. Wydłużenie tego okresu jesienią 2014 r. miało związek z rosyjskim embargiem na m.in. polską żywność i – co autor pisze wprost - towarzyszącym mu w RCz obawom, że czeski rynek mogą zalać znaczne ilości tanich polskich artykułów żywnościowych. Choć wspomniano o skargach PFPŻ w Brukseli w tej sprawie, dodano, że udowodnienie przez stronę polską, iż nie chodziło tutaj o ochronę przed niebezpiecznymi artykułami spożywczymi, było niemal niemożliwe.

Wspomniana jest także poprawa sytuacji w relacjach PFPŻ z wicepremierem A. Babisem, właścicielem największego czeskiego koncernu spożywczego Agrofert (a także m.in. wydawnictwa publikującego MF Dnes). Jednym z powodów tej poprawy może być fakt, że – jak zauważa autor – A. Babis w ostatnich miesiącach również stał się poniekąd polskim producentem żywności, nabywszy w maju br. firmę Good Food z dwoma zakładami produkcyjnymi w Wielkopolsce, z zamiarem dalszych akwizycji w Polsce.

Uwadze autora nie uszedł fakt, że mimo znacznych trudności, eksport polskiej żywności do RCz w ostatnich latach stale wzrastał, tak że w 2014 r. osiągnął wartość 980 mln EUR, zaś w pierwszych 9 miesiącach br. już jest na poziomie 829 mln EUR, co zapowiada kolejny rekord. Wg autora, o sukcesie polskich producentów żywności w Czechach zadecydowała jej niska cena, ale przytacza jednocześnie wypowiedź dyrektora generalnego PFPŻ, że w polskich warunkach (znacznie większy rynek wewnętrzny) łatwiejsze jest uzyskanie korzyści skali z produkcji. Produkując większą ilość żywności łatwiej zdecydować się na sprzedaż z mniejszą marżą zachowując jednocześnie dbałość o jakość wyrobów.

Na koniec przytoczona jest ciekawostka: Polska jest jednym z państw eksportujących najwięcej owoców cytrusowych (nabytych wcześniej za granicą) w Europie, a RCz stała się w br. ważnym celem polskich eksporterów: w okresie I-IX 2015 r. wartość samych bananów dostarczonych z Polski wyniosła 481 tys. EUR, tj. ponad 4-krotnie więcej niż za 4 wcześniejsze lata razem wzięte.

Zał. Wykres przedstawiacjący główne polskie artykuły żywnościowe importowane do RCz. PPE_PL_PL zywnosc w RCz.pdf

Opracowanie: WPHI w Pradze na podstawie MF Dnes z dn. 14/11/2015.





Pliki do pobrania

PL żywność w RCz
pdf | 573.22 KB
Pobierz