.
Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Produkcja rolna w 2018 r. w Republice Czeskiej

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Kamila Misiorowska | 2019-01-30 12:20:08
produkcja rolna, wieprzowina, wołowina, drób, nabiał

W 2018 r. w Republice Czeskiej wyprodukowano łącznie 447 tys. ton mięsa.

Jak podaje Czeski Urząd Statystyczny, w 2018 r. w Republice Czeskiej wyprodukowano łącznie 447 tys. ton mięsa.

W 2018 r. dokonano uboju 236,6 tys. sztuk bydła (+ 4,0%) i wyprodukowano 71,6 tys. ton wołowiny (+ 5,7%). W porównaniu z rokiem 2017 ceny producentów bydła rzeźnego nieznacznie wzrosły (+ 0,2%). Ceny byków rzeźnych były o 0,3% niższe, podobnie jak jałówek (-0,4%), natomiast krowy rzeźne sprzedawano o 1,2% drożej. Według wstępnych wyników Czeskiego Urzędu Statystycznego, między grudniem 2017 r. a listopadem 2018 r., wzrósł również handel żywym bydłem. Import żywego bydła (5,1 tys. sztuk) pozostawał w tyle za eksportem (239,1 tys. sztuk). Bydło rzeźne trafiało głównie na rynek austriacki i niemiecki. Import wołowiny nieznacznie wzrósł do 38 tys. ton (+ 1,8%), a eksport wzrósł do 11,5 tys. ton (+ 13,8%). Import pochodził głównie z Polski, Holandii i Niemiec, najwięcej eksportuje się na Słowację, ale także do Holandii i Polski.

W 2018 r. W Republice Czeskiej dokonano uboju 2 309,7 tys. świń (-1,2%) i wyprodukowano 210,9 tys. ton wieprzowiny (0,0%). Ceny świń rzeźnych były znacznie niższe niż w 2017 r. (-16,1%). Prosięta importowano wyłącznie z Niemiec i Danii, eksportowano na Węgry, Słowację, do Rumunii i Niemiec. Świnie rzeźne eksportowano na Słowację i Węgry oraz do Niemiec. Łącznie import wieprzowiny wyniósł 273,8 tys. ton (+ 3,7%), głównie z Niemiec, Hiszpanii i Polski, a eksport zaledwie 27,5 tys. ton (-18,5%), przy czym zdecydowana większość na Słowację.

W 2018 r. wyprodukowano 164,3 tys. ton mięsa drobiowego, tj. o 3,4% więcej, niż w 2017 r. Średnia cena producentów kurcząt rzeźnych była tylko nieznacznie niższa niż w roku poprzednim (-0,9%). Nadwyżka wymiany handlowej w przypadku piskląt jednodniowych, w ujęciu rok do roku, znacząco wzrosła - przy spadku importu (-6,0 mln sztuk) i wzroście eksportu (+13,0 mln sztuk). Jednodniowych brojlerów eksportowano 93,1 mln sztuk, głównie na Słowację, do Rumunii i Polski, kur niosek 9,0 mln głównie do Polski, Rumunii i Bułgarii. Handel żywymi kurczętami i kurami rzeźnymi znacznie spadł po stronie importu (-30,0%) i eksportu (-20,2%). Eksport trafiał głównie na rynek słowacki, do Polski i Niemiec. W badanym okresie import wyniósł 117,1 tys. ton (+ 8,1%), w większości Polski, natomiast eksport 22,5 tys. ton (-7,4%), głównie na Słowację, do Niemiec i Austrii.

W 2018 roku bezpośrednio od producentów krajowych zakupiono 2 953,3 mln litrów mleka (+ 1,8%), z czego mleczarnie nabyły od producentów i rozlewni 2 525,3 mln litrów (+ 1,9%). Średnia cena mleka u producentów była o 2,1% wyższa niż w roku 2017. W analizowanym okresie importowano 254,5 tys. ton (-15,6%) mleka i wyrobów mlecznych, eksportowano 1 102,7 tys. ton (+ 5,5%). Znaczna nadwyżka handlu zagranicznego w przypadku mleka i wyrobów mlecznych wzrosła rok do roku, głównie w dwóch grupach: mleko i śmietana oraz sery i twaróg. Wraz ze wzrostem importu pogłębił się deficyt handlowy w przypadku masła (-20,4 tys. ton). Odnotowano również wzrost importu fermentowanych produktów mlecznych. Jeśli chodzi o mleko i wyroby mleczne, eksport odnotowano głównie z Niemcami i Słowacją, import przeważał z Polski i Włoch.

Opracowanie: ZBH w Pradze na podstawie www.czso.cz