Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Znaczny wzrost importu polskiej żywności do Czech I-XI 2015

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Krzysztof Dębiec | 2016-01-19 10:30:45
żywność, spożywcze, czechy, handel

Według wstępnych danych Czeskiego Urzędu Statystycznego, wartość czeskiego importu żywności z Polski w okresie pierwszych jedenastu miesięcy 2015 r., w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego, wzrosła o 21,8% i wyniosła 1 068,8 mln EUR.

Największy udział w czeskim imporcie z naszego kraju miało w tym okresie kawa, herbata, kakao, przyprawy korzenne i wyroby z nich (24,0%), mięso i wyroby mięsne (22,9%), wyroby mleczne i jaja (14,2%), zboża i wyroby ze zbóż (10,8%), warzywa i owoce (10,0%) oraz pozostałe wyroby jadalne i przyprawy (8,4%). Najniższy udział miały zwierzęta żywe (0,5%), cukier, wyroby z cukru i miodu (2,4%) oraz ryby (2,5%).

Jak wynika z tabeli poniżej największy wzrost wartości importu z Polski - w porównaniu do pierwszych jedenastu miesięcy roku poprzedniego - odnotowano w przypadku kawy, herbaty, kakao i wyrobów z nich (o 126,4%) oraz mięsa i wyrobów mięsnych (o 17,3%). Największe spadki wartości importu odnotowano w przypadku cukru i wyrobów z cukru i miodu (o 4,0%) oraz wyrobów mlecznych i jaj (o 1,1%).Document-page-001


W czeskim imporcie w kategorii „Kawa, herbata, kakao i wyroby z nich” imponujący wzrost został osiągnięty dzięki większemu czeskiemu importowi kawy (o 173,6%) i czekolady (o 69,5%) z Polski (produkty te generują, odpowiednio, ponad 70% i 24% wartości całej kategorii). W imporcie mięsa i wyrobów mięsnych z Polski odnotowano wzrost w imporcie mięsa drobiowego (o 21,4%, dzięki czemu pozycja ta umocniła się jako najważniejszy importowany typ produktu mięsnego, stanowiąc 39% tej kategorii) i wieprzowego (o 16,7%), a spadek w imporcie mięsa wołowego (o 2,3%). W grupie wyrobów mlecznych i jaj wzrost odnotowano w imporcie jaj (o 32,2%) oraz mleka i śmietany (o 7,0%), zaś spadek w imporcie serów i twarogów (o 12,3%) oraz masła i pozostałych tłuszczów mlecznych (o 0,3%). Pomimo spadku, sery i twarogi pozostały najważniejszym importowanym z Polski wyrobem mlecznym (44% tej kategorii).

 

Opracowanie: WPHI w Pradze na podstawie danych Czeskiego Urzędu Statystycznego





Pliki do pobrania

Im żywności tabelka
pdf | 273.97 KB
Pobierz